Select Page

Budsjett og kostnader

Hvor mye penger trenger du?

Et av de spørsmålene vi får oftest er; hvor stort budsjett burde man burde ha? Det er like mange svar på det spørsmålet, som det det finnes backpackere. Budsjettet kommer helt an på hvilke destinasjoner du ønsker å reise til, i tillegg til personlige preferanser, reiselengde, samt mye mer.

Vi skjønner at folk flest ønsker å se og oppleve så mye som mulig under en reise. Forskjellen er hva du ønsker å bruke penger på. Er opplevelsene det som er viktig, da trenger du kanskje ikke bo så fint. Ønsker du å bo litt bedre, ja, da må du kanskje droppe en aktivitet eller to. Ønsker du å bo fint og oppleve «alt», da må du ha et større budsjett.

Det du må tenke på er at man aldri kan forutsi alle utgifter du kommer til å ha underveis. Derfor er det viktig å ha en liten «nødkonto» med penger, som kan dekke uforutsette kostnader. For hvem vil korte ned på drømmereisen eller droppe en aktivitet fordi turen ut på byen kvelden i forveien ble senere enn planlagt, eller du ble hektet på strikkhopp og ett hopp ikke var nok.

Tips til planlegging

Selv om budsjett er et personlig spørsmål, så har vi alltids noen tips om hva vi selv gjør når vi planlegger en tur:

N

Det er som regel rimeligere å reise flere sammen.

N

Søk om et kredittkort. Det fungerer ofte som en bra back-up dersom noe skulle skje underveis.

N

Tenk ut alle kostnadene du vil ha underveis. Er det noen spesielle aktiviteter du bare må oppleve eller et drømmehotell du bare må bo på? Dette vil kunne gi deg et bilde over hvor mye penger du vil trenge.

N

Jo mer du har bestilt på forhånd, jo lettere er det å budsjettere underveis.

N

Ha gjerne noen hjemme som har kontroll over kontoene dine og som kan hjelpe deg dersom noe skulle skje.

N

Det er greit å alltid ha noen kontanter så du slipper å betale småbeløp med kort, og du slipper å lete etter en minibank hvor enn du er.

N

Sett av 5-10 % på en ekstra «nødkonto» som du kun rører ved nødstilfeller.

N

Bestill så tidlig som mulig. Jo flere plasser ledig på flyet, jo rimeligere er det – spesielt i høysesong.

N

«Keep your eye on the price». Skal du bli med venner ut på byen, eller spare pengene og legge inn øyhopping på Fiji i rundreisen din?

Blir du for eksempel hekta på strikkhopp, kan det være greit å ha rom i budsjettet for mer enn ett hopp 🙂

Kostnader før avreise

Kostnadene man har før en reise er blant annet reiseforsikring, vaksiner, reiseutstyr, diverse visum, flybilletter og utvalgte opplevelsesturer, språkkurs eller bosteder. Dette er kostnader man lett kan budsjettere inn i regnskapet.

N

Vaksiner

Ta kontakt med et vaksinasjonskontor og hør hva som gjelder for de landene du skal innom, da får du raskt oversikt over prisene.

N

Visum

Visum er en kostnad man har både før og underveis på reisen. Enkelte land krever at man har visum betalt og godkjent før innreise, mens noen land tillater at man ordner dette på grensen. Sjekk gjerne sidene til Utenriksdepartementet for å se hva som gjelder for din destinasjon.

N

Flybilletter

Vi må ikke glemme prisen for selve flybilletten. Her er det avhengig av hvilke land du ønsker å oppleve. En jorden rundt-tur kan ligge på alt fra 10.900 kr til over 20.000 kr. Generelt er det dyrere å sette opp en jorden rundt-reise som inkluderer Sør Amerika, men alt er mulig avhengig av budsjett. Skal du holde deg til en enkelt verdensdel, kan du regne med alt fra 4,000 – 10,000 kr, avhengig av verdensdel.

N

Pakkeliste

Når det gjelder hva du burde ha med deg på turen, så er dette avhengig av hvor du skal. Vi samarbeider med Chillout og våre kunder vil få 15% rabatt.

N

Reiseforsikring

Reiseforsikring må du ikke reise uten! Avhengig av hvor lenge du skal være borte, vil en reiseforsikring koste deretter. Har du ikke råd til reiseforsikring for hele perioden, må du korte ned på reisen. STA Travel har gode forsikringspriser for ungdommer og studenter og ta kontakt for konkrete priser.

Hadde det ikke vært deilig å bytte ut hostellet med litt luksus en natt eller to? Sett av penger til det på forhånd!

Kostnader underveis

Underveis vil du bruke penger på kost og losji, lokal transport og eventuelle aktiviteter du ønsker å være med på.

Det er vanskelig å si akkurat hvor mye du kommer til å bruke på reisefot, da dette er avhengig av hvor mange dere er, personlige preferanser, destinasjoner og mye mer. Men her er noe av det du burde tenke på:

N

Reise flere sammen?

Det er som regel rimeligere å reise flere sammen, dersom du tenker på ulike transportstrekninger, matlaging på hostel osv.

N

Visum

Visum er en kostnad man har både før og underveis på reisen, enkelte land krever at man har visum betalt og på plass før innreise, mens noen land tillater at man ordner dette på grensen. Sjekk gjerne sidene til Utenriksdepartementet for å se hva som gjelder for din destinasjon.

N

Dagsbudsjett

Man kan si at en backpacker gjerne vil bruke mellom 15-25.000 kr per måned. Dette inkluderer nesten alle utgifter du har i forbindelse med reisen, det vil si fly, kost og losji, lommepenger og diverse aktiviteter. Dette er så klart avhengig av hva man ønsker å gjøre underveis. Skal du gå Inca Trail eller ta dykkerlappen, bruker du en del mer penger enn en vanlig reisende. Det kommer også an på hvor flink man er til å budsjettere underveis. Sett gjerne opp ett dagsbudsjett og se hvor mye du kan bruke per dag.

N

Work & Holiday

Har du ikke mulighet til å spare så mye før avreise, burde du benytte deg av work and holiday, dette er perfekt for destinasjoner som Australia og New Zealand.

N

Store variasjoner i kostnader

I rimelige land som Thailand, India etc. kan du leve lenge på et lavt budsjett, mens i land som Australia og USA vil pengene gå fort. Det kan være en fordel med en god blanding av billige og dyre land i reiseruten. I Sørøst-Asia kan man leve godt for en billig penge, mens i USA vil det koste en del dersom du ønsker den samme standarden.

En tur på byen hjemme, eller øyhopping i Thailand? Noen ganger må en gjøre forsakelser for å få råd til noe enda bedre!

Hvordan spare til din drømmereise

Det er vel ingen som ønsker mer enn oss, at det å reise skulle være gratis. Eller i hvert fall noe man kunne dra av på skatten. Men fram til den tid, får vi nøye oss med å spare og drømme oss bort på nye eventyr, som bare ligger og venter på oss.

Noen sparer over en lengre periode og jobber sakte, men sikkert for å nå sitt budsjett, mens andre jobber knallhardt i noen få måneder for så å legge ut på en lengre reise.

Uansett hvordan du legger opp din sparing, så er det enkelte ting du kan kutte ned på. Trenger du virkelig nye klær? Må du spise den daglige lunsjen på Bagel & Juice? Skal du å bli med venner ut på byen hver helg, eller kanskje du kan spare de pengene og heller ta en tur på byen i Sydney?

Dersom du ikke kan spare opp alle pengene du trenger før avreise, kan det være verdt å undersøke muligheten for work and holiday. Dette er en fin måte å kutte kostnadene du har i forbindelse med en reise. Du kan oppleve et land ved å jobbe deg rundt og samtidig knytte nye bånd med de lokale og andre ungdommer.

Få hjelp til reisen


Våre reisespesialister hjelper gjerne med inspirasjon, gode råd og planlegging av en reise ut fra dine ønsker. Vi tror på at personlig rådgivning og deling av erfaringer er nøkkelen til å finne den reisen som passer perfekt til deg.

Kontakt oss.