Select Page

Før og under reisen

Reisen er bekreftet og betalt, men du føler at det er noe som mangler. Vi vet hva, for før avreise er det mer enn billetter du må ha på plass. Det er fort gjort å glemme alt det kjedelige og praktiske før du begir deg ut på hva som kanskje blir ditt livs eventyr. Pass, vaksiner og reiseforsikring er noe av det som må være i orden før du forlater Norge.

Det er ekstremt kjedelig å bli nektet innreise fordi du ikke har visum eller de påkrevde vaksinene før du sitter på flyet. Eller du har bestilt en tur til et land som krever minimum 6 måneders gyldighet på passet og ditt går ut om en måned, eller du ikke har nok sider til flere innreisestempler.

Sjekk denne listen før reisefeberen tar helt overhånd.

Før avreise

Visum

Alle land har ulike visumregler, hvilke regler som gjelder for deg er avhengig av hvilken nasjonalitet du har, formålet med reisen og hvor lenge du skal være i landet. Det er ditt ansvar å sjekke at du har alle visum du trenger. Noen land tillater at du kjøper visum ved ankomst, andre må du til landets ambassade for å søke om visum. Vær ute i god tid og sjekk hva som gjelder for de landene du skal innom. Vi anbefaler Utenriksdepartementet sine sider, her finner du også annen nyttig informasjon om landet du skal reise til.

Reiseforsikring

Vi har sagt det før og vi sier det igjen, ikke reis uten reiseforsikring! Som regel tegner du reiseforsikring ved en bestilling, for å få avbestillingsforsikringen inkludert. Har du ikke råd til reiseforsikring, må du holde deg hjemme. Noen tenker at det verste som kan skje er at du blir frastjålet lommebok og mobil, men hvordan skal du betale for hjemtransport om du må behandles for sykdom hjemme i Norge? Les mer om reiseforsikring her.

Reisevaksiner

De fleste av oss har ikke tatt vaksiner siden diverse barnevaksiner i løpet av grunnskolen. Men skal du utenfor Europa er det mange land som anbefaler og krever diverse vaksiner. Siden vi ikke er helsepersonale og ikke kan gi anbefalinger, burde dere ta kontakt med spesialister som eks. Reiseklinikken eller Sentrum reisemedisin for å høre hva som gjelder for dere. Husk å være ute i god tid, da noen vaksiner har karantene og må tas i flere omganger. Det er også viktig å tenke på at noen vaksiner kan være påkrevd for at du skal slippe inn i landet.

Pakkeliste

Mange er opptatt av hvor mange kilo man kan ha med seg på flyet, men skal du på en jorden rundt reise eller en lengre reise, så er lite bagasje det beste. Vårt tips er at du legger fram alt du vil ha med deg og fjerner ca. halvparten. Ikke pakk med den dyre designerbuksen eller øredobbene du arvet fra mormor, ting går i stykker, man mister ting underveis og det finnes alltid butikker der du kan supplere på garderoben underveis.

Vanskelig å vite hva du burde ha med deg? Ta en titt på vår pakkeliste under!

Viktige ting som er smart å pakke i tillegg til klær

•    Myggnett
•    Sovepose
•    Lakenpose
•    Myggspray
•    Kamera
•    Ladere
•    Reiseadapter
•    Lommekniv
•    Lommelykt/hodelykt
•    Guidebøker

•    Penger og kreditkort
•    Pass
•    Reisedokumenter
•    Reiseforsikringskort og førerkort
•    Vaksinasjonskort
•    Solbriller
•    Oppblåsbar hodepute
•    Dagbok
•    Gode sko og sandaler
•    Regntøy

•    Lite medisinskrin
•    USB memorystick
•    Mobiltelefon
•    Små hengelåser
•    Teip
•    Reise håndkle
•    Solkrem
•    Sysett
•    Ørepropper
•    Toalettsaker

Pass

Ikke planlegg reisen med et gammelt pass, noen turer og aktiviteter krever passdetaljer allerede ved bestilling. Ser du at passet ditt utløper under reisen eller rett etter planlagt hjemreise, burde du fornye det så fort som mulig. Dette er et av de viktigste dokumentene du har med deg på reisen, men et utløpt pass hjelper deg ikke noe sted. Ha gjerne en kopi av passet ditt på et smart sted.

Reisedokumenter

Vi sender ikke ut flybilletter, reiserute og vouchere for moro skyld. Det er ditt ansvar å sjekke at alt stemmer overens og ta med dokumentene på reisen. Noen flyplasser, hotell osv., krever at man kan vise til reservasjonen i papirformat og ikke kun på en mobil/nettbrett. Tenk om du ikke har tilgang til internett eller mobilen har gått tom for strøm og du ikke kan bevise at du faktisk har booket en natt eller to på hotellet eller enda verre, gå glipp av en flyreise, fordi du ikke kan vise til en reservasjon. Vi anbefaler også at du gir en kopi til foreldre eller andre du stoler på hjemme, så du alltid har en backup. I tillegg er det mange hjemme som ønsker å vite hvor du er, har de reiseruten blir de ofte beroliget. Husk å gi beskjed om at du ikke alltid vil ha mobildekning.

Penger

Sjekk gjerne vekslingskursen før du reiser, så du ikke regner med feil kurs. Det er mange som tror at Dollar er lik over hele verden, men da kan du fort gå på en smell. Har du mer penger igjen når du skal reise videre? Veksle inn til neste valuta på flyplassen, så har du i hvert fall noe når du ankommer et helt nytt land. Vent gjerne med å ta ut valuta til du ankommer destinasjonen, så slipper du dyre vekslingsgebyr i Norge. Det er ikke dumt å ha en blanding av kontanter og kort, så du kan velge hvilken betalingsmetode som passer best. Ikke alle steder tillater kortbetalinger og da er det greit å ha litt kontanter i lommeboka.

Underveis på reisen

Når du omsider forlater Norge, så ordner det meste seg. Du har allerede tatt det største steget og det er å faktisk reise. Nå er det eventyret som venter.

Avhengig av om du reiser alene eller sammen med venner, så finner man fort fram til rutiner som passer dere. Vi har satt sammen en liste over hva de fleste støter på underveis på reisen.

Bosteder

Du vil bruke mye tid på å finne ut hvor du skal bo og hvor mye penger bostedet er verdt. Hva slags bosteder du velger underveis er avhengig av budsjett, destinasjon og sesong. Har du et lavt backpacker budsjett, burde du lete etter hostel og enkle gjestehus, i hvert fall på de dyrere destinasjonene som USA, Australia og New Zealand. Reiser du rundt i Asia, kan man godt unne seg litt luksus i land som f.eks. Kambodsja og Thailand.

Har du ett litt høyere budsjett kan du unne deg litt mer luksus og ta inn på hotell. Det kan være stor forskjell på priser under høy og lavsesong, og ikke glem at det kan være fordel å forhåndsbestille bosted under større begivenheter som f.eks. karneval i Rio eller nyttårsaften i Sydney.

Transportetapper

Hvordan du kan reiser rundt i ulike land er avhengig av hvor lang tid du har og budsjett. Ønsker du komfort og kort reisetid, da er fly det beste alternativet. Vil du fordype deg i ett land, burde du begi deg ut på landeveien, enten med tog eller buss. Reiser du alene og ønsker en mer organisert tur med en gruppe, da er opplevelsesturer noe for deg. På en opplevelsestur kan du kombinere både fly og andre transportmetoder.

Mange leiebilfirmaer har aldersgrenser og forsikringer til de under 25 år kan fort koste skjorta. Vi har spesialpriser med mange leverandører, som gjør at man slipper disse superdyre forsikringene. Ønsker du muligheten til å stoppe litt overalt og ta livet helt med ro, da burde du undersøke mulighetene for campervan.

Mat og drikke

Hvem syns ikke det er spennende å få en meny man ikke skjønner bæret av? Og teste nye delikatesser som kan underholde magen din i dagevis eller bare oppleve nye matkulturer. Ikke finn den nærmeste McDonalds, utforsk lokale restauranter og gateboder, de er som regel rimeligere.

Kan du lage mat der du bor, anbefales dette, men av og til er det greit å unne seg ett litt mer fancy måltid.

Trygghet

Hvem tar du kontakt med dersom noe skulle skje underveis? På reise har man ikke har det vanlige støtteapparatet rundt seg tilgjengelig.

Nå med internett og rimelige priser på mobilen, er det lett å få tak i familie og venner hjemme, men bruk gjerne medreisende og andre i nærheten, hvem vet, de har kanskje gått gjennom det samme som deg, spesielt om det gjelder hjemlengsel. Føler du deg utrygg på en destinasjon, ta kontakt med reiseleder eller hotellet, så kan de hjelpe deg. Husk å ha nummeret til nødtelefonen på telefon, reiseforsikringen har også support 24/7 dersom noe skulle skje underveis. Vi på STA Travel hjelper dere så godt vi kan fra kontoret i Oslo.

Ulykker og sykdom

Uansett hva som skjer, husk å ta kontakt med ditt forsikringsselskap. De kan anbefale hvilket sykehus som er best, i forhold vil hvor du er. De kan hjelpe til med mye mer enn det du tror, så skulle noe skje er forsikringsselskapet forberedt.